Hur gör vi tårtorna

En tårta består vanligen av våra egna ljusa vaniljbottnar, delad på 3 delar. Vi använder lite sylt, kola eller annat som passar just den tårtan, under första lagret fyllning.                                        Vår goda mousse smaksätts enligt önskemål och kombineras ihop till en god helhet.

På toppen läggs sista delen av kakan och vanligen även på kanten. Detta täcks sedan med ett tunt lager av mousse, och täcks slutligen med marsipan. I en del fall eller om kunden önskar täcks ytan med ett tunt lager av mormors goda smörkräm i vanilj eller choklad.

Vill man ha sockerpasta eller smörkräm eller annat istället för marsipan så går det bra mot tillägg.

Varje tårta är viktig för oss och tar tid att skapa. Denna tid är viktig och vi har därför en tidplan för att hinna med alla tårtor, så de kan hämtas i tid. Ju mer information vi kan få om tårtan, när den skall ätas, om den skall resa och vara en del av något speciellt tillfälle, gör att vi kan ge just den tårtan den lilla extra omtanken, förpacka den rätt och på bästa sätt underlätta att tårtan kommer till kalaset så bra det går från vår sida.

Hanteringen av tårtan är dock viktig och vi ger gärna råd men ansvaret för tårtan lämnar oss när tårtan gör det. EN oförsiktig hantering kan skada tårtans konstruktion och förstöra fyllningarna så att de ändrar kvalitet. Vi tar inte ansvar eller ger ersättning för tårtor som skadats av oförsiktig hantering.

Tårtan tål inte en het bil och våldsam hantering. Det behövs inte mycket för att förstöra en tårtas konstruktion, som inte alltid syns men som kan visa sig senare genom att den kan bli sned, spricka, få dekorer som lossnar, eller i värsta fall så faller tårtan ihop.

VI gör tårtor på beställning efter kundens önskemål, och vi tar då anteckningar så detaljerat vi kan. Som konstnär är uppdragen lika viktiga oavsett önskemål om speciella smaker eller kaktyper eller mängden dekorer, men det är alltid lite extra roligt att få fria händer att skapa dekorer efter ett önskat tema eller en tanke.

Det är som en tom duk att måla på där allt startar med en tanke klädd i ord och en vision skapad av den tanken. I alla skapelser finns det ett naturligt stopp och som konstnär letar jag upp det, och med det kommer också vissheten om att vara klar med verket.

Bildtårtor / Enkla dekorer: Denna kategori innefattar tårtor med olika typer av utskrivna bilder, som kan vara foton eller andra sorters bilder, tecknade, logotyper eller andra. Det viktiga med bilder är att de blir bäst om originalet är relativt stort med många pixlar. Till den önskade bilden försöker vi skapa en helhet med passande dekorer.

Tårtor med enkla dekorer utan bild finns också. Exempel på detta kan vara enklare blommor och blad, olika små grejer och text.  Det kan bli tillägg om man även vill ha många eller på annat sätt tidkrävande dekorer som exempelvis rutmönster med pärlor eller många små blommor som är ganska tidskrävande att få på plats.

2D dekorer: Detta är liggande figurer och bilder handgjorda i marsipan, men det finns även andra material, om det behövs på grund av allergier eller liknande.  Text och andra matchande dekorer används om så önskas. Vi kan skapa 2D dekorer utifrån de flesta önskemål.

Vi bygger upp bilden med viss 3D struktur, och ofta så målar vi med livsmedelsfärger på marsipanen eller sockerpastan. De gånger vi inte kan måla så bygger vi 2D bilden eller figuren rent i marsipanen eller annat. I båda fallen blir resultatet väldigt personligt och udda vilket också gör att inga produkter blir likadana. Det är nästan omöjligt att skapa exakt likadana bilder, figurer eller andra produkter som är rent handgjorda. Inte ens om man använder en mall till grunden kommer slutresultatet att bli helt lika.

3D dekorer: Figurer som skall stå upprätt eller placeras i komplicerade kompositioner tillhör denna grupp. Det kan vara en kropp i någon position eller stora dekorer som är svåra och tidskrävande att skapa. Stående kroppar måste byggas upp bit för bit och stelna innan man kan bygga vidare. Samma med blommor som orkidéer eller liknande där de olika delarna måste skapas var för sig och stelna innan de kan sättas ihop till en helhet. Beroende på materialet är de olika lätta att äta.

Liksom för 2D figurerna så är dessa unika även om motiven är desamma. Det är det konstnärliga handlaget som gör att det hela tiden förändras. Det krävs många upprepningar av samma motiv för att uppnå produkter som är väldigt lika varandra. För oss är det unika viktigt.

Formade tårtor: Detta innebär att vi på något sätt formar tårtan till en figur.                       Detaljarbetet börjar redan vid skapandet av tårtans innanmäte. Exempelvis en lastbil måste få sin hytt något högre än flaket och fronten sluttande och hål för hjulen. Dessa tårtor behöver stöd i form av smörkräm eller ganasch innanför marsipanen för bästa hållbarhet innan den kläs. Därefter sätts alla mindre detaljer på plats för att till slut ha skapat en helhet som liknar den önskade lastbilen.

Stacktårtor: Detta är tårtor som byggs på höjden, och gemensamt för dem är vikten av en stadig bastårta då den skall bära alla de andra. De har även stödpinnar inuti och behöver också stöd innanför marsipanen för bästa hållbarhet. Dessa tårtor kan ha olika färg och täckmaterial på varje våning, eller helt enhetlig beroende på uttrycket som önskas. En stacktårta är som minst 20 bitar och som störst 120 bitar. För tårtor som överstiger 3 våningar kommer specialstöd att användas och dessa delar skall absolut tillbaka till oss.

Specialtårtor: Då alla beställningar kan anses vara speciella, då de alla är unika och beställda av en kund för ett specifikt tillfälle, skulle de också passa in här, men vi menar tårtor eller andra bakverk som inte går in under våra andra olika kategorier. Det kan vara klassiker som prinsesstårta eller gräddtårta med jordgubbar eller annan frukt. 
En del gamla tårtor som sakta verkar glida in i glömska som Sans rival - en tårta som kan verka enkel men innefattar många olika moment. Oscar II tårtan har en ljuvlig äggcreme med mandelspån på och Budapest är maräng med frukt i grädde osv. Det är alltid roligt att få dessa udda beställningarna som ställer lite högre krav än det vi vanligen gör.